the farm

Bekijk The Moorings in Google Maps

Download Google Earth

Geografische gegevens van de hele

wereld binnen handbereik.

.


The Moorings Farm ZambiaThe Moorings Farm is een grootschalig veeteelt- en landbouwbedrijf, gelegen in het gebied tussen Monze en Mazabuka.

Het terrein van het bedrijf beslaat ongeveer 24 km2, grotendeels in gebruik als weidegrond voor het vee. Het bedrijf staat pal aan de oostkant van de weg tussen Mazabuka en Monze, een onderdeel van de route van Cairo naar Kaapstad. Het terrein is aan de westkant begrensd door een rivier.

 

Thea Savory is nu de eigenaar van het bedrijf, door haar huwelijk met Tom Savory. De grootvader van Tom Savory stichtte het bedrijf in 1923.  Hij reisde van Engeland naar Afrika, zwierf daar van west naar oost, verbleef in Zimbabwe (toen Zuid-Rhodesië), Zuid-Afrika, nog een keer in Zimbabwe en belandde tenslotte in Zambia (toen Noord-Rhodesië). Hier vond hij de boerderij van zijn dromen en gaf het de naam The Moorings (Engels voor "aanlegplek" of "meertouwen"), omdat hij daar aangelegd had na zijn jarenlange omzwervingen.

 

De voornaamste producten zijn maïs, sojabonen, runderen en varkens. De personeelsleden en hun familie wonen in een dorp op het terrein van het bedrijf. Het gaat om ongeveer 600 mensen, volwassenen en kinderen, ongeveer 60 families. Sommige families leven en werken al gedurende twee tot vijf generaties op de farm.

 

Vooral de maanden januari en februari zijn altijd weer moeilijk voor de mensen op onze farm.

De mais staat te groeien maar is nog niet geoogst. Als ze geluk hebben is er nog mais van het vorige jaar om te eten, anders moeten ze het kopen.

Ze zijn meestal nog aan het aflossen voor de aankoop van zaad en kunstmest voor het gewas dat nu in de grond staat.

En dan begin ook het nieuwe schooljaar nog, met alle kosten van dien: misschien een nieuw schooluniform,  eigen bijdrage aan het schoolgeld, toiletartikelen voor het kind dat naar de kostschool gaat enz.

 


Bent u in de buurt, dan kunt u The Moorings Farm bezoeken, als u eerst een afspraak maakt met Thea Savory. Zie hiervoor onder Contact. Vanuit de hoofdstad Lusaka is de farm met bus of auto in enkele uren bereikbaar. De ingang is te vinden langs de weg tussen Mazabuka en Monze, tegenover een parkeerplaats waar vrouwen groenten verkopen. De bus stopt daar alleen als u daarom vraagt. De naam van de farm staat ook op een bord langs de weg.


Overnachten op The Moorings Farm

 

Overnachten op The Moorings Farm is ook mogelijk, want het bedrijf exploiteert ook een camping met een klein restaurant en huurchalets. De camping heeft een eigen website, zie 

 

http://www.mooringscampsite.com

http://www.safarinow.com/go/MooringsCampsiteMonze

Bezoek ook

Malambu vrouwencentrum >>


Eerder was Thea Savory in de media

waarin zij over haar werk en leven vertelde.