gezondheid

Hygiëne en gezondheid

Zambia geografie en bevolking

 

Zambia ligt in zuidelijk Afrika met 12 miljoen inwoners: 34.9% van de bevolking leeft in steden.  Het land is sinds 1964 onafhankelijk met democratische verkiezingen iedere 5 jaar. De belangrijkste economische factor is de mijnindustrie (koper).


Lusaka is de hoofdstad van Zambia en Livingstone in het zuiden is beroemd vanwege de Victoria Watervallen. De Zuid-Provincie, waar Thea Savory woont en werkt,  is ongeveer tweemaal zo groot als Nederland (88.500 km2) met 1.6 miljoen inwoners. Hun bron van inkomsten is met name landbouw en veeteelt.


De samenleving is matrilineair, met polygamie. De religie is met name Christelijk en traditioneel geloof.Gezondheidszorg


In Zambia heerst een groot tekort aan gezondheidspersoneel. Door lage salarissen en slechte werkomstandigheden zijn er  maar weinig artsen en verpleegkundigen die op het platteland willen werken. Bovendien vertrekt veel personeel naar het buitenland, omdat de salarissen daar veel hoger zijn.

 

Het Ministerie voor Gezondheid heeft te weinig geld om goede gezondheidszorg te kunnen bieden. De crisis in de Zambiaanse zorg wordt deels veroorzaakt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een limiet gesteld aan de uitgaven van ambtenarensalarissen, met als resultaat dat er ongeveer 2000 verpleegkundigen geen vaste aanstelling krijgen.

 

Er zijn 12 artsen en 191 verpleegkundigen per 100.000 inwoners.Community-counseling


Verpleegsters uit Monze houden maandelijks spreekuur in onze kliniek en regelmatig hebben we gezondheidsvoorlichting met dramavoorstellingen en community-counseling en nemen gezondheidstesten af.De Moorings kliniek wordt door een community health worker gerund. Zij kan simpele ziekten behandelen en roept Thea Savory wanneer het serieuzer is.


Met behulp van een grootschalige aanpak probeert het Ministerie van Gezondheidszorg malaria onder de duim te krijgen. Op onze farm zijn, door het besproeien van huizen en het slapen onder muggennetten, de malariagevallen veel minder dan voorheen.


 


Cidrz


Sinds een aantal jaren werkt Thea voor Cidrz (Centre for infectious Disease Research Zambia) een organisatie die de regering helpt met het opzetten van aidsklinieken en het verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg. Thea en haar team zijn verantwoordelijk voor 16 aidsklinieken in de Zuid-Provincie van Zambia.

The Moorings Clinic

De bouw van de kliniek is tot stand gekomen met met een royale schenking van de Gereformeerde Kerk te Barendrecht

 

Ook komend jaar zal ik weer dankbaar van jullie donaties gebruik maken voor de kliniek. Ik weet niet hoe ik jullie kan bedanken voor alle steun, die jullie ons daadwerkelijk geven

Thea Savory

HIV/AIDSHoewel we het als Zambia best goed doen met de HIV/AIDS-zorg, is het behoorlijk moeilijk om een goed beeld te krijgen van hoeveel mensen die HIV hebben, nu eigenlijk medicijnen ontvangen.
Veel mensen gaan van de ene kliniek naar de andere (clinic shopping) en introduceren zich als iemand die nog nooit getest is, terwijl ze al aan de medicijnen zijn.

 

Dit maakt dat ze in de eerste kliniek denken dat ze gestopt zijn met de medicijnen en in de tweede kliniek lijkt het alsof ze een nieuw iemand gevonden hebben die nog op de medicijnen gezet moet worden.


Zolang we geen unieke identificatie, of vingerafdrukken gebruiken is het moeilijk om dit op te lossen.

Op het moment ontvangt ongeveer 37% van de 'nieuwe’ clienten, volgens bloedonderzoek, aidsmedicatie.


De meest recente gegevens lijken aan te tonen dat het aantal nieuwe HIV-infecties behoorlijk wat hoger is dan het aantal mensen dat aan aids overlijdt.

Dit betekent dat de HIV/AIDS-epidemie niet onder controle is.


Met een nieuw lab-onderzoek is het mogelijk om aan te tonen of iemand in het afgelopen jaar met HIV besmet is.

Als dat het geval is dan kunnen we alle seksuele contacten onderzoeken en mogelijk het verspreiden van HIV tegengaan. Dit is ontzettend interessant, ingewikkeld en baanbrekend.

Het houdt ons allemaal, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, lekker druk bezig en actief.


Thea Savory


Stichting Mwabuka is een Nederlandse stichting met als doel de levensstandaard van de lokale bevolking rondom Monze in Zambia te verbeteren. De stichting is in 2009 opgericht op initiatief van Thea Savory, een Nederlandse Arts die al sinds de jaren 80 in Zambia woont en werkt.Kinderen worden al vroeg geconfronteerd met de gevaren van besmetting; voorlichting zit ook in het lesmateriaal op school. Vlakbij school hangt het volgende bord: 'Show love and care to people with aids'.

Copyright Mwabuka © All Rights Reserved