gezondheid

Hygiëne en gezondheid

Zambia geografie en bevolking

 

Zambia ligt in zuidelijk Afrika met 12 miljoen inwoners: 34.9% van de bevolking leeft in steden.  Het land is sinds 1964 onafhankelijk met democratische verkiezingen iedere 5 jaar. De belangrijkste economische factor is de mijnindustrie (koper).


Lusaka is de hoofdstad van Zambia en Livingstone in het zuiden is beroemd vanwege de Victoria Watervallen. De Zuid-Provincie, waar Thea Savory woont en werkt,  is ongeveer tweemaal zo groot als Nederland (88.500 km2) met 1.6 miljoen inwoners. Hun bron van inkomsten is met name landbouw en veeteelt.


De maatschappij is materlineair, met polygamie. De religie is met name Christelijk en traditioneel geloof.


In Zambia groeit het gebruik van de mobiele telefoons razendsnel. Er wordt vooral pre-paid gebeld omdat de stroomvoorziening lang niet overal optimaal is en er vaak stroomstoringen zijn.

38% van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater; 68% leeft onder de armoedegrens.Gezondheidszorg


In Zambia heerst een groot tekort aan gezondheidspersoneel. Door lage salarissen en slechte werkomstandigheden zijn er  maar weinig artsen en verpleegkundigen die op het platteland willen werken. Bovendien vertrekt veel personeel naar het buitenland, omdat de salarissen daar veel hoger zijn.

 

Het Ministerie voor Gezondheid heeft te weinig geld om goede gezondheidszorg te kunnen bieden. De crisis in de Zambiaanse zorg wordt deels veroorzaakt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een limiet gesteld aan de uitgaven van ambtenarensalarissen, met als resultaat dat er ongeveer 2000 verpleegkundigen geen vaste aanstelling krijgen.

 

Er zijn 12 artsen en 191 verpleegkundigen per 100.000 inwoners.Community-counseling


Verpleegsters uit Monze houden maandelijks spreekuur in onze kliniek en regelmatig hebben we gezondheidsvoorlichting met dramavoorstellingen en community-counseling en nemen gezondheidstesten af.


Aidsepidemie


Zambia is zwaar getroffen door de aidsepidemie. 14% van de totale bevolking is besmet en op commerciële farms schat men het aantal op 30% van de bevolking, vanwege het risicogedrag van de tijdelijke/seizoenwerkers. Op de farm zijn veel aidswezen, die door de dood van hun ouders, bij grootouders en familie wonen. Op de Moorings Farm krijgen zo’n 40 mensen aidsmedicijnen


De Moorings kliniek wordt door een community health worker gerund. Zij kan simpele ziekten behandelen en roept Thea Savory wanneer het serieuzer is.


Met behulp van een grootschalige aanpak probeert het Ministerie van Gezondheidszorg malaria onder de duim te krijgen. Op onze farm zijn, door het besproeien van huizen en het slapen onder muggennetten, de malariagevallen veel minder dan voorheen.


 


Cidrz


Sinds een aantal jaren werkt Thea voor Cidrz (Centre for infectious Disease Research Zambia) een organisatie die de regering helpt met het opzetten van aidsklinieken en het verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg. Thea en haar team zijn verantwoordelijk voor 16 aidsklinieken in de Zuid-Provincie van Zambia.

The Moorings Clinic

De bouw van de kliniek is tot stand gekomen met met een royale schenking van de Gereformeerde Kerk te Barendrecht

 

Ook komend jaar zal ik weer dankbaar van jullie donaties gebruik maken voor de kliniek. Ik weet niet hoe ik jullie kan bedanken voor alle steun, die jullie ons daadwerkelijk geven

Thea Saory

AIDS

Negatieve ontwikkeling seropositiviteit


Na diverse jaren van relatieve rust, gaat de gezondheid van onze mensen ineens erg achteruit.

Wij  hoorden net dat, naast de 50 mensen op onze farm die de aids-remmers gebruiken, vorige week nog 18 mensen seropositief getest zijn.

Er zitten 2 tieners van 10 en 12 jaar tussen . Dat is schokkend.

Anderen  zijn de partners van seropositieve mensen, die tot nu toe negatief waren.


In 2016 is de ziekte aids op de farm sterk teruggedrongen, dankzij intensieve begeleiding, medicatie en controle daarop. Slechts 1 kind was in 2016 seropositief en gebruikte daarvoor medicijnen. Wel komt de ziekte nog bij volwassenen voor, maar de sterfte daardoor is gelukkig sterk teruggelopen. De bezorgheid blijft.


Kinderen worden al vroeg geconfronteerd met de gevaren van besmetting; voorlichting zit ook in het lesmateriaal op school. Vlakbij school hangt het volgende bord: 'Show love and care to people with aids'.

Copyright Mwabuka © All Rights Reserved