Honger


Honger en droogte


De droogte in Afrika is een ernstige ramp die tot een hongersnood in Zambia heeft geleid.

Oorzaken van de droogte:


 • Klimaatverandering: De opwarming van de aarde heeft geleid tot extremere weersomstandigheden, zoals langere periodes van droogte.
 • El Niño: Dit weer-fenomeen zorgt voor warmere en drogere omstandigheden in zuidelijk Afrika.
 • Ontbossing: Het kappen van bomen vermindert de hoeveelheid water die in de grond kan worden opgenomenGevolgen van de droogte: • Mislukte oogsten: De droogte heeft ervoor gezorgd dat veel gewassen verloren zijn gegaan.
 • Voedseltekorten: Miljoenen mensen in Zambia hebben niet genoeg te eten.
 • Ondervoeding: Vooral kinderen en vrouwen zijn kwetsbaar voor ondervoeding.
 • Waterschaarste: De droogte heeft ook geleid tot een tekort aan water.
 • Conflicten: De schaarste aan voedsel en water kan leiden tot conflicten tussen mensen.Hulpacties:


 • De Zambiaanse regering: De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en voedselhulp gevraagd aan de internationale gemeenschap.
 • Humanitaire organisaties: Organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF verstrekken voedselhulp en medische zorg aan de meest kwetsbare mensen.Wat kunnen wij doen om te helpen:Food for Work
Wij hebben het programma ’Food for Work’ weer van stal gehaald.Rondom de farm is nu een hek aangelegd en het is daarom moeilijker voor anderen om hun vee illegaal op de farm te laten grazen. Dit ook om verspreiding van ziektes tegen te gaan. Voor de dorpelingen die in de dorpen  achter de rivier wonen wordt er met het Food for Work project een weg aangelegd/verbeterd die naar de hoofdweg leidt. Ook voor de kinderen die naar de Malambu-school op de farm gaan zijn er 2 (noord en zuid) toegangspoortjes door het hek gemaakt, die op vaste tijden in de ochtend en in de middag geopend worden. 

Er is nu bijna overal hongersnood in Zambia en dat heeft gemaakt dat wij het programma ’Food for Work’ weer tevoorschijn hebben gehaald. Dit houdt in: het tegen betaling van voedsel (maismeel) laten werken aan en verbeteren van de weg van het dorp naar de hoofdweg  en naar de toegangspoortjes door het hek voor de schoolgaande dorpskinderen.


Nieuwsbrief mei 2024

Hulpprogramma

Het kan de volgende voordelen opleveren: • Helpt de honger te bestrijden: Door mensen voedsel te geven in ruil voor hun werk en kunnen ze zichzelf en hun gezinnen voeden terwijl ze tegelijkertijd een aan nuttig project voor de gemeenschap werken.
 • Verbetert de weg naar school: De verbeterde weg zal het voor kinderen gemakkelijker maken om naar school te gaan.
 • Verminderde druk op de farm: Door een bewaakte doorgang te creëren, zal de illegale begrazing op het eigen gebied worden gestopt.       Nadelen:

  

 • Logistieke uitdagingen: Het organiseren en beheren van een "Food for Work"-programma kan complex zijn en vereist een goede planning en uitvoering.
 • Financiële kosten: Het programma vereist financiering voor de aanschaf van maismeel en de dekking van eventuele andere kosten.
 • Afhankelijkheid: Er is een risico dat mensen afhankelijk worden van het programma voor voedselhulp en niet in staat zijn om op eigen benen te staan als het programma eindigt. Hopelijk is het regenseizoen dan al weer begonnen.

MaismeelDistributie van maïsmeel onder mensen in Zambia


De distributie van maïsmeel is een cruciaal onderdeel van de voedselzekerheid in Zambia, waar maïsmeel het basisvoedsel is voor kwetsbare bevolkingsgroepen, met name in plattelandsgebieden en tijdens periodes van droogte of voedseltekorten.


Distributie door de Zambiaanse  regering  heeft Monze echter nog niet bereikt.


Distributiekanalen:


 • Overheidsdistributieprogramma's De Zambiaanse regering voert beperkt verschillende en vertraagde distributieprogramma's uit, zoals het National Food Reserve Agency (NFRA)-programma. Dit is slechts1 ontoereikende zak meel voor een grootgezin.

.

 • Privémarkten: Maïsmeel is ook verkrijgbaar op lokale markten, maar de prijzen kunnen sterk fluctueren afhankelijk van de beschikbaarheid en vraag.
Uitdagingen:


 • Armoede: Veel mensen in Zambia hebben niet genoeg geld om maïsmeel op de markt te kopen, waardoor ze afhankelijk zijn van overheidsprogramma's of hulporganisaties.


 • Logistiek: De distributie van maïsmeel naar afgelegen gebieden kan een grote uitdaging zijn, vooral tijdens het regenseizoen wanneer wegen onbegaanbaar worden.


 • Corruptie: Er zijn meldingen van corruptie in sommige distributieprogramma's, waardoor maïsmeel niet altijd terechtkomt bij de meest behoeftigen.

Bestuur


Voorzitter/penningmeester:

Carla van Huis, zelfstandig gevestigd psychotherapeut in Amsterdam.


Secretaris:

Gert Jan Hoogenkamp voormalig huisarts in Zaandam.


Algemeen bestuurslid:

Wil Wielinga, zelfstandig gevestigd gestalttherapeute in Zaandam.


De bestuursleden doen hun werk zonder dat zij daarvoor een onkostenvergoeding ontvange


Botswana pompt water in drooggevallen wateren om gestrande nijlpaarden te redden
Nijlpaarden zitten vast in een opgedroogd kanaal nabij het dorp Nxaraga in de Okavango Delta aan de rand van Maun, Botswana, 25 april 2024.


GABORONE, BOTSWANA —
Kuddes met uitsterven bedreigde nijlpaarden zitten vast in droogvijvers in het noordwesten van Botswana, terwijl de door El Nino veroorzaakte droogte zijn tol eist van de wilde dieren.


In Botswana, de thuisbasis van een van 's werelds grootste nijlpaardpopulaties, zijn ongeveer 500 nijlpaarden gestrand omdat de zinderende hitte de waterbronnen opdroogt, vertelde Moemedi Batshabang, directeur van het Department of Wildlife and National Parks, aan VOA.


Meer dan 200 van de bedreigde dieren zijn gestrand in de Nxaraga-lagune nabij de stad Maun in het noordwesten.
Copyright Mwabuka © All Rights Reserved