Thea Savory

Thea in de media


.


Eerder was Thea Savory in de media via het televisieprogramma Onverwacht Bezoek, waarin zij over haar werk en leven vertelde.

 

                Haar werk steunen

 

Wilt u het werk van Thea Savory via Mwabuka steunen, dan kunt u uw schenking overmaken naar

NL92 INGB 0005573827 ten name van Stichting Mwabuka, onder vermelding van "gift".

 Wij stellen het op prijs als u ons uw emailadres en postadres laat weten, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van nieuwe ontwikkelingen. Wij zullen daarvoor bij voorkeur uw emailadres gebruiken   

 
 
 
 Thea Savory  geloof en passie


Thea Savory werd geboren als Thea van Huis op 29 november 1960 in Utrecht. Zij studeerde geneeskunde en specialiseerde zich daarbij als tropenarts. Zij vertrok in 1991 naar Zambia om in het Nyanje hospital in de Oost Provincie te werken.

 

Zij trouwde in 1993 met Tom Savory, de van oorsprong Britse eigenaar van The Moorings Farm, en kreeg met hem twee zonen, Tommylee en Coulsey.  Zij werkte toen verschillende jaren in Monze Hospital en werd uiteindelijk huisarts voor de 600 mensen en kinderen op de farm. Voor het bedrijf deed zij ook de administratie, de boekhouding en een deel van de personeelszaken.

 

De afgelopen jaren werkte Thea voor Cidrz (Centre for infectious Disease Research Zambia) een organisatie die de regering helpt met het opzetten van aids-klinieken en het verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg. Thea en haar team zijn verantwoordelijk voor 16 aids klinieken in de Zuid Provincie van Zambia.

 

In 2008 kwam Tom op tragische wijze om het leven bij een roofoverval op de boerderij. Thea besloot het bedrijf voort te zetten en stelde een manager, James Lawrence,  aan voor de dagelijkse leiding. Ook zijn vrouw Kim raakte daardoor betrokken bij het werk van Mwabuka.

 

Thea is actief in EveryNation Church Community Church in Mazabuka. Zij leidt bijbelstudies en retraites voor vrouwen. Zie voor meer informatie over haar kerkgenootschap

 

www.everynation.org

Thea van Huis vertrekt naar Zambia, om daar als tropenarts te gaan werken. Om na de zware werkdagen een beetje tot rust te komen, brengt ze tijd door bij de 23 jaar oudere weduwnaar Tom Savory, die boer is op een bedrijf dat al drie generaties lang in de familie is. Hun gevoelens voor elkaar worden serieuzer en na verschillende aanzoeken te hebben afgewezen stemt Thea toch toe om met hem te trouwen.

 

De Savories zijn erg geliefd bij de zeshonderd mensen die op de compound wonen. Ze krijgen gratis medicijnen en medische zorg. We zien Thea aan het werk als tropenarts en als moeder van twee zonen: Tommy Lee en  Coulsey.

Haar oudere zus Carla, heeft haar in 2007 met een cameraploeg van de EO bezocht voor het programma "Onverwachts Bezoek". De opname werd in februari 2008 uitgezonden.

 Copyright Mwabuka © All Rights Reserved