bouwen


Malambu Basic School 

 

 De Malambu Basic School  is een openbare basisschool voor Malambu, het dorp van The Moorings Farm en het dorpje Oost-Kayuni. De school beschikt sinds 2015 over een waterput, waardoor de hygiëne bij de toiletten sterk is verbeterd. De aanleg van de put is geschonken door de Nederlandse Stichting Carolusgulden. De kinderen hoeven het water nu niet meer zelf mee te nemen in emmers op hun hoofd.

 

Snel veranderend land


Zambia is een snel veranderend land. Er is in heel korte tijd een enorme middenklasse ontstaan, wat betekent dat winkels, supermarkten en shopping-centres de pan uitrijzen. En alles is gecomputeriseerd. Ook op alle kantoren worden tegenwoordig computers gebruikt. In 2014 werd bij de school op de farm een computerlokaal gebouwd, een belangrijke stap vooruit.


Als wij onze kinderen een kans willen geven in deze snel veranderende wereld, moeten ze vloeiend Engels kunnen spreken en vertrouwd zijn met computers. Educatie zal daarbij behoren aan te sluiten. Daarom is het verheugend dat in 2014 via het Mwabuka onderwijsfonds 40 Zedupads konden worden aangeschaft: handzame tablets, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs in Zambia.


 

Project elektriciteit, computerlokaaltje en bibliotheek

Elektriciteit voor het schooltje.


  • Elektriciteit
  • Computerlokaaltje en bibliotheek
  • Computers en software en bibliotheekboeken
  • Computerlessen
  • Internet voor de school

 

De regering heeft nu elektriciteit tot de hoofdweg gebracht. Vanaf dat punt kwamen alle verdere kosten voor elektriciteit  naar de klaslokalen, de bibliotheek en de onderwijzershuizen voor onze rekening.

Dit is mede gefinancierd door de Tsjechische Ambassade. Omdat er nu elektriciteit is in de schoolgebouwen, maken ook ouders 's avonds graag gebruik van de bibliotheek en het lesmateraal.

 

De school en elk onderwijzershuis heeft een eigen prepaid-meter. Dus als er geen geld in wordt gestopt, is er ook geen elektriciteit.

 

Langs onze farm loopt een internet-glasvezelkabel voor snelle verbinding, dus het zal niet zoveel moeite zijn ook internet naar de school te brengen. Dit zou de onderwijzers helpen om modernere onderwijsmethoden en materialen te gebruiken.

 

 

 

               

Gerealiseerde bouw:

________________________


 

 

Eerste onderwijzershuis

Monze 27 november 2011

 

   Gespecificeerd overzicht van de kosten is als bijlage toegevoegd>>.

 

Het tweede onderwijzershuis

Monze 16 maart 2012

 

Canadese donoren gaven het geld om het tweede onderwijzershuis te bouwen.

Deze huizen waren nodig om ervoor te zorgen dat elke klas een eigen onderwijzer kon hebben

 

De schoolbibliotheek en het computerlokaal

Monze 12 maart 2014

 

Met zang en dans door alle klassen werd de bibliotheek officieel geopend. Daarmee is het eerste deel van het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Computerlokaal en praktijklokaal zijn nu aan de beurt.

 

de bibliotheek is een groot succes bij de leerlingen

 

Copyright Mwabuka © All Rights Reserved

Bouwen

 

 

 

Malambu Basic School

 

Malambu Basic School is een van de oudste scholen in de omgeving.

De  twee-klassige school werd in 1947 opgericht voor de dorpen Mujika, Kayuni en  Moorings en was gelegen op de Moorings Farm vanwege zijn centrale en veilige ligging.

Van 1947 tot 2002 bestond alleen klas 1 tot en met 4.  Klas 5 en 6 kwamen daar in 2002 bij.

Die leerlingen kregen les onder een boom.

In 2005 werd een drie-klassige school gebouwd met regeringssubsidie en steun van Tom en Thea Savory.

 

Er zijn nu 5 klaslokalen voor 7 klassen, waarbij het onderwijs gegeven wordt bij toerbeurt.

Malambu School onderwijst nu de kinderen van Kayuni en Moorings Farm.Computers voor administratie


Al het werk komt neer op de zes onderwijzers, niet alleen het lesgeven aan 250 leerlingen, maar ook schoonmaken en de administratie bijhouden.

 De onderwijzers van Malambuschool ontvangen hier geschonken gerestaureerde computers voor deze administratieve werkzaamheden

De schoolgebouwen hebben nu dus elektriciteit.

Dat betekent dat de kinderen ‘s avonds ook huiswerk in de lokalen kunnen maken. Het betekent ook dat onderwijzers ‘s avonds ouderlessen kunnen geven.

Een waterpomp


De Stichting Carolusgulden uit Leiden heeft de Malambu school op onze farm een waterpomp cadeau gedaan.