give a child a chance
Give a Child a ChanceEnkele interessante verhalen over kinderen die Thea met uw support heeft kunnen helpen

 

 

Briven is dit jaar met de middelbare school begonnen.

Hij had een goed lagere school rapport. Hij was op een kostschool aangenomen, maar vanwege de hogere kosten voor zijn vader, die nog 12 andere kinderen heeft, werd besloten hem naar Kayuni school te sturen, dat op loop afstand is (6km).

Dit jaar had Briven’s vader Gideon al zoveel schuld,  dat Briven’s zus aanbood om tijdelijk werk voor ons te doen om zo haar broertje te helpen met benodigheden voor school.

De farm had op dat moment geen werk, dus heb ik haar aangenomen om mijn houtwerk te schilderen in huis. Zo moet je elke keer weer wat verzinnen, maar hier ben ik wel blij mee.

 

 

Crescent ’s moeder naait part time voor de Malambo vrouwen groep, en kon dit jaar haar bijdrage aan de schoolgelden niet veroorloven.

De Malambo groep heeft dit jaar niet zoveel verkocht als voorgaande jaren, zouden wij de recessive ook voelen in Zambia?

De stiefvader, die zelf ook een aantal van zijn eigen kinderen helpt, was bereid mee te betalen, maar had daar eigenlijk ook geen geld voor. Dus hebben we onze eigen portomonee maar getrokken.

 

 

Memory zat in grade 10 toen haar vader, een aantal jaren terug, aan Aids overleed. Haar moeder, die ook voor 5 wezen van haar overleden zussen zorgt en zelf ook aids heeft, kon haar scholing niet meer betalen en haalde haar van school.

Memory is in January ook aan een naai cursus begonnen.

 

 

Met Caroline gaat het goed op de middelbare school. Zij zit nu in haar laatste jaar. Zij raakte zwanger in grade 10 en moest van school af.

In de Zambiaanse wetgeving zijn scholen verplicht de tiener moeders terug te nemen als ze binnen een jaar na de bevalling terug komen.

In Carolyn haar familie zijn drie broers al door ons schoolsysteem heen gegaan en werken nu alle drie successvol, 1 in business en twee als onderwijzers. De vierde zoon heeft vorig jaar eindexamen gedaan en werkt nu een ‘gap’ jaar om geld bij elkaar te sparen voor de extra kosten voor zijn vervolg opleiding, die hij volgend jaar zal gaan doen.

De laaste dochter van de familie, Elise, is net van haar zoon bevallen (zij raakte zwanger in grade 9).

 

 

Tiener zwangerschappen komen veel meer voor. In deze aids epidemie zie je steeds vaker dat oudere mannen met jongere meisjes slapen, omdat die waarschijnlijk nog seronegatief zijn. Maar4 ook traditioneel zijn de jongeren vanaf 12 jaar sexueel aktief. Als deze tienermoeders dan weer naar school gaan, worden de kinderen door ‘oma’ verzorgd.

 

 

Anna is een intelligente aidswees, die een paar jaar terug bij een tante op de farm kwam wonen. Zij ging eerst naar een kostschool in Namwala, maar haar cijfers gingen enorm achteruit.

We zijn er niet goed achter gekomen wat er mis ging, maar hebben haar van school gehaald. Zij kwam toen bij een tante in Monze te wonen en ging dan dagelijks naar de middelbare school. Maar haar cijfers verbeterden niet.

Bij navraag bleek dat die tante haar als goedkope hulp in de huishouding gebruikte en dat ze geen tijd kreeg om huiswerk te maken. We hebben haar toen weer van school veranderd en nu zit ze op een kostschool.

Ze doet dit jaar eindexamen en tot nu toe doet ze het heel goed.                                                             BedankbrefDear donor


On behalf of Teachers, Pupils and the Community at large, would like to thank you for the Pupils Text Books, Atlases and Dictionaries you bought for the school.


The school is a community school capturing pupils from Kayuni East Settlements as well as those on the farm. The school financial resources are very minor and your help has helped a lot. The school has 119 boys and 113 girls total 232 pupils.


The books have motivated both Teachers and Pupils, hence the learning and teaching has now improved, especially in Reading activities. The ratio has been reduced from 1 book to 4 pupils to 1 book to 1 pupil.


I assure you that the books will be put in good use and go a long way. Find enclosed are thank you letters from individual class teachers and pupils.


Once more, thank you very much.Yours sincerely,


Polycarp Mweetwa,


headteacher.

Maluambu Middle Basic School

Onderwijs

Primair onderwijs, vergelijkbaar met onze basisschool. Omvat de klassen 1 tot en met 7. De kinderen rond The Moorings Farm kunnen dit onderwijs gratis volgen in scholen op of dicht bij de farm.

 

Secundair onderwijs, vergelijkbaar met ons middelbaar onderwijs. Omvat de klassen 8 tot en met 12.

Dit onderwijs kost niet alleen schoolgeld, ook een schooluniform aanschaffen is verplicht. Naar de dichtstbijzijnde scholen moeten de kinderen 3 km lopen.

Als de scholen verder weg gelegen zijn logeren de kinderen op school. Dit kost dan ook kostgeld en de kinderen moeten zelf hun matras en dergelijke aanschaffen.

 

Tertiair onderwijs in de vorm van beroepsopleidingen, zoals leraren opleiding, monteurs opleiding en dergelijke.

  

 

Het bijhouden van de ontwikkeling van de kinderen, het houden van contact met de scholen en het administreren van alle uitgaven kost veel tijd.

 

Thea Savory doet dit werk geheel vrijwillig, samen met Jocelyn Banyard, haar nicht en Marylee Banyard, haar schoonzus. Alle afwegingen maken zij gezamenlijk, maar Thea Savory heeft als gemachtigde van de stichting altijd het laatste woord als het om het een uitgave van de stichting gaat.

 

 

Liever 1 lesboek voor 2 kinderen.

Het is misschien wel interessant om te vermelden dat ik vroeg waarom meester Mweetwa niet een boek per kind gekocht had, er was genoeg geld. Hij antwoorde dat kinderen beter leren als ze het samen doen, dan kan de een van de ander leren.

 

Dus zij hebben liever 1 boek voor 2 kinderen. Ik denk in deze cultuur waar mensen nog meer collectief zijn en niet individueel, dat dat misschien waar is

Copyright Mwabuka © All Rights Reserved